Herbata
11 września 2005
„Przyrządzanie herbaty z samowara jest powszechnie wiadomem, ale cóż robić, gdy samowara wypadkiem niema. Wtedy wsypujemy do czajnika herbatę i wlewamy z początku małą filiżankę wrzącej wody. Następnie przechylamy czajnik i wodę wylewamy, co pozbawia herbatę ostrego smaku. A teraz nalewamy po raz drugi czajnik do pełna wodą i po 5 minutach herbata jest już gotową. Dp herbaty nadaje się mleko, dobry smak i dobra śmietanka. Niektórzy piją ją z pomarańczową wodą z konfiturami, z małemi cukierkami i wreszcie z zręcznie przyrządzoną tartinką. Bardzo ładny zapach ma herbata, gdy do czajnika dodamy kawałek wanilji.”
(Kuchnia Koszerna, podręcznik dla każdego żydowskiego domu, zawierający najrozmaitsze sposoby i przepisy gotowania i pieczenia razem z szczegółowym jadłospisem i wskazówkami do urządzenia i prowadzenia religijnego żydowskiego gospodarstwa. Napisała Rebekka Wolf z domu Heinemann. Warszawa, 1904)
OdpowiedzUsuńNapisane przez sferos około 8 rok (lata) temu.
polecam do herbaty wrzucanie surowych lub mrożonych owoców(tak jak cytrynę),rzadna herbata owocowa nie może się równać(szczególnie taka ze świeżymi truskawkami lub malinami),dobrze jest też wrzucić kilka listków melisy i mięty do zwykłej.
Napisane przez Cot-->sferos około 8 rok (lata) temu.
albo nalewki malinowej…
Napisane przez b., zapiski około 8 rok (lata) temu.
rzuć okiem, Cocie, czy może Twój blog znakomity się by nie nadał do tego, co tu jest: http://mojegotowanie.onet.pl/konkurs.html
Napisane przez Cot-->b. około 8 rok (lata) temu.
Dzięki, b.!Zaczelam nerwowo myśleć, czy ja znam dwadzieścia przepisów i jaki małby być tytuł tej ksiązki kucharskiej. Bo one napisały „jeżeli lubisz gotować”.:)